E-learningové kurzy získávají na popularitě u budoucích vysokoškoláků

Vyšlo 19 listopadu 2012 - spravce

ČR: Přibývá stále více lidí, kteří před klasickými kurzy dávají přednost e-learningu. E-learningových kurzů využívají stále častěji budoucí vysokoškoláci, kteří se připravují na přijímací zkoušky. U studentů jsou v oblibě zejména kurzy psychologie, biologie, matematiky a příprava na testy studijních předpokladů.

Pro budoucí vysokoškoláky jsou e-learningové kurzy vítanou možností, jak zvýšit své šance na přijetí. Na většině vysokých škol jsou součástí přijímacích zkoušek obávané testy studijních předpokladů. „Obtížnost testů studijních předpokladů často vyvolává u mnoha studentů strach. S dobrou průpravou je možné tyto testy bez problémů zvládnout,“ prozradil manažer vzdělávacího webu Samouk Martin Kohoutek.

Jedním z důvodů, proč e-learning zažívá svůj boom, je také časová nezávislost. „Studenti nejsou vázáni termínem, kdy se musí na svou lekci dostavit. Naše kurzy jsou studentům k dispozici po dobu jednoho roku a mohou se učit v době, kdy jim to nejvíce vyhovuje,“ pokračoval Martin Kohoutek.
Kritici e-learningových kurzů operují s tím, že student je na studium sám, chybí mu kontakt s dalšími žáky a může tak dojít ke snížení motivace ke studiu. Toto tvrzení se ukazuje jako mylné. Jednotliví studenti e-learningových kurzů mohou být v kontaktu a vyměňovat si mezi sebou poznatky.

„Studenti našich kurzů mají k dispozici řadu aplikací, které jim studium nejen zefektivní, ale mohou být také v neustálém kontaktu s dalšími uživateli. Mohou mezi sebou diskutovat na fóru nebo chatu,“ doplnil manažer projektu Samouk Martin Kohoutek s tím, že možnost vzájemné diskuze může být pro studenty zajímavým zpestřením.
V e-learningových kurzech nechybí ani konzultace s lektorem. Student je sice samouk a valnou část studia musí prostudovat sám, ale v případě potřeby může své problémy se studiem řešit s lektorem kurzu.

„Konzultace s lektorem jsou součástí každého kurzu. Studenti s ním mohou operativně řešit své problémy a nejasnosti, na které při studiu mohou narazit. Konzultace primárně probíhají prostřednictvím emailu, výjimkou však není ani komunikace přes skype nebo ICQ,“ informoval Martin Kohoutek.
Obliba e-learningu roste také z finančních důvodů. Studentům odpadají výdaje za dojíždění. Také cena e-learningových kurzů bývá podstatně nižší než cena prezenčních lekcí. Finanční náklady provozovatele online kurzů jsou nižší, což se pozitivně promítne do konečné ceny e-learnigového kurzu.

Tagy |

Archiv