Celostátní soutěž o roboty budoucnosti vyhráli žáci ze speciální školy

Vyšlo 20 června 2012 - spravce

V květnové soutěži společnosti SODATSW pro základní školy s názvem Přítel robot vyhrála Základní škola speciální a praktická Praha 9. Tamní žáci znázornili roboty budoucnosti metodou vodových barev. Porota ocenila zejména barevné a kompoziční vyvážení obrázků a velké nadšení jejich autorů.

Společnost SODATSW, dodavatel řešení pro správu školních PC, oslovila v nové soutěži žáky všech základních škol v celé České republice. Tématem soutěže s názvem Přítel robot bylo vytvořit robota budoucnosti s inovativními funkcemi. S úkolem se nejlépe vypořádali žáci ze ZŠ speciální a praktické z Prahy 9, jejichž obrázky zaujaly odbornou porotu zejména barevným vyjádřením a originální kombinací tvarů.

„Že se soutěže zúčastnili také žáci s mentálním a motorickým postižením nás velmi potěšilo. Vítězství si však plně zasloužili. I přes tento handicap totiž dokázali vytvořit projekty, které se svou kvalitou zcela vyrovnaly ostatním,“ uvedl Tomáš Stranyánek, ředitel rozvoje obchodu společnosti SODATSW, která vítězným školám věnuje své softwarové řešení pro správu školních počítačů s názvem Správce učebny. „Cílem soutěže bylo podnítit v žácích zájem o nové technologie a jejich rozvoj. Soudě podle kvality a detailního zpracování soutěžních projektů věřím, že se nám to podařilo,“ dodal Stranyánek s tím, že se společnost plánuje ve druhé polovině roku intenzivněji zaměřit na IT podporu ve speciálních vzdělávacích institucích.

Soutěžní obrázky žáků většinou obsahovaly kromě grafického znázornění samotného robota také doprovodný text. Ten obvykle objasňoval, k čemu robot slouží, z čeho je vyroben a jaké jsou jeho přednosti. Podle většiny soutěžních kreseb by měl ideální robot uklízet dětský pokoj a psát za žáky domácí úkoly. Do soutěže se přihlásilo několik desítek projektů.

„Přestože bylo původním záměrem udělit hlavní cenu v podobě řešení Správce učebny pouze vítězi, rozhodli jsme se vzhledem k vyrovnanosti soutěže nakonec udělit licenci osmi školám s nejlepšími výtvory,“ vysvětlil Martin Hanzal, výkonný ředitel společnosti SODATSW. „Deset vybraných autorů navíc obdrží ocenění v podobě poukázky v hodnotě 1000 korun na nákup v obchodním řetězci Datart,“ doplnil Hanzal.

Vítězné projekty si můžete prohlédnout zde.

Archiv