Společnost SODATSW vzdělává úřady, v novém projektu je učí chránit data

Vyšlo 04 května 2012 - spravce

Společnost SODATSW, dodavatel technologií a řešení pro správu a zabezpečení pracovních stanic, zahájila unikátní projekt s názvem Rok bezpečnosti dat na úřadech. Cílem roční informační akce je zvýšit mezi úředníky povědomí o kybernetické bezpečnosti. V rámci projektu budou úřady pravidelně dostávat informace o zabezpečení informačních technologií a získají možnost bezplatného školení o ochraně dat.

Informační projekt Rok bezpečnosti dat na úřadech si klade za cíl rozšířit povědomí zaměstnanců českých úřadů o nebezpečí ztráty dat. V rámci této akce bude tajemníkům a ředitelům oslovených institucí každý měsíc přicházet informační e-mail s praktickou radou. Úřady tak bezplatně získají nezávislé informace, jak se bezpečně chovat na internetu či jak správně ukládat data. Projekt se zaměří na oslovení úředníků obcí III. stupně, magistrátů statutárních měst a krajských úřadů.

„Stále se setkáváme s tím, že většina organizací chrání svá elektronická data zcela nedostatečně. To je v dnešní době hackerských útoků opravdu zarážející. Proto jsme se rozhodli zahájit tuto vzdělávací kampaň a zacílit ji právě na české úřady. Zde vidíme v ochraně dat velké nedostatky,“ uvedl Martin Hanzal, výkonný ředitel společnosti SODATSW. „Projektem chceme zaměstnance, tajemníky i ředitele úřadů motivovat k větší opatrnosti při práci s daty. V případě zájmu jsme samozřejmě ochotni uspořádat pro jednotlivé instituce také bezplatné školení v oblasti bezpečnosti informačních technologií,“ dodal Hanzal.

V rámci projektu Rok bezpečnosti dat na úřadech bude společnost SODATSW zasílat úřadům aktuální zprávy ze světa bezpečnosti IT a upozorňovat na aktuální hrozby. Instituce se mohou do akce samy zapojit zodpovězením čtyř jednoduchých dotazů. Tato anketa pomůže odhalit stav rizikovosti informačních technologií v samosprávě.

„První e-mail s krátkou radou pro zaměstnance přišel tajemníkům a ředitelům institucí již začátkem května. Tip byl tentokrát zaměřen na ukládání hesel do e-mailových schránek, účtů a dalších programů. Z textu se tak například dozvěděli, proč této možnosti nevyužívat,“ uvedl Vít Kratochvíl, který má ve společnosti SODATSW projekt Rok bezpečnosti dat na úřadech na starosti. „Na konci našeho informačního projektu objektivně vyhodnotíme, který úřad došel v ochraně dat nejdále,“ dodal Kratochvíl s tím, že společnost SODATSW již loni zahájila obdobnou vzdělávací kampaň na základních a středních školách v celé ČR.

Archiv